Zwitserland, Oostenrijk en Liechtenstein 1985

Ik heb getracht zoveel mogelijk bij mekaar te zoeken wat bij wat hoort, maar zal ik u, lezer, vertellen dat we eigenlijk enkel maar hebben gereden en amper de auto zijn uit geweest. 

We zaten op een camping in de buurt van Winterthur, en stonden met de tent, halverwege op een platform op de weg naar boven waar meer tenten en ook caravans stonden opgesteld. 1 dag, ik denk dat het een woensdag was, kan ik me redelijk goed heugen, want H.T. bliefde toen op de camping te blijven en er werd die dag niet gereden. Het leeswaar wat of er was had ik snel uitgelezen en ging maar eens op onderzoek uit en liep naar boven toe. Geen idee welk het jaar was, analoog fotograferen zonder datum in je beeld moet je maar gissen, digitaal gaat toch een stuk beter, mits je natuurlijk wel je datum en tijd goed hebt ingesteld, want bij de GoPro vergeet ik het wel eens, bij de Sony H50 hoefde ik er niet naar om te kijken, evenals de Nikon 1 J5.

Op de camping zaten voornamelijk mensen die in Winterthur woonden en aldaar hun weekend doorbrachten, mijn Duits was en is nog steeds niet al te best, maar het viel mij op dat bij de eerste caravan er een bijzondere antenne was gemonteerd en ik vroeg de aanwezige man en vrouw of ze ook radiotechneuten waren wat zo bleek te zijn, maar geen 27MC want dat heeft tussen die bergen niet zoveel bereik. het was daar zo gezellig dat ik er de middag bleef mee eten en samen met hun naar vrienden van hun gingen die eveneens op de camping stonden. Van het één kwam het ander naarmate de tijd vorderde en er schnapps op tafel kwam en ik ongeveer alle mensen die dag op de camping beter leerde kennen. Ik kwam dan ook die avond terug bij de tent en was een beetje tipsie en H.T. vroeg zich af waar of ik al die tijd was geweest en keek de volgende dag nog raarder op toen elke bezoeker die beneden ging douchen ons begroeten met Hans und Hans, en H.T. keek mij aan en vroeg hoe of dat zo kwam.. ooh gister kennis meegemaakt, was héél gezellig!

Destijds zat er in de Oostenrijkse wijn antivries.. en hé das boffen, want:

Op 10 juli 1985 begon de Aldimarkt met het verwijderen van de Oostenrijkse wijn (Kreuzritter, St. Georgener Auslese 1983) uit alle Nederlandse filialen. En de Aldi besloot om geen Oostenrijkse wijn meer te verkopen. Dit schandaal stond beter bekend als het antivries” schandaal. Een aantal wijnboeren en handelaren had ethyleenglycol toegevoegd aan hun inferieure wijn om deze wat stevigheid te geven, waardoor hij beter zou verkopen. De Oostenrijkers vreesden zelfs dat door dit schandaal de hele export naar Duitsland (driekwart van de totale próduktie) zou wegvallen. In ‘s-Gravenzande had zelfs een huisarts de politie ingeschakeld omdat één van zijn patiënten onwel was geworden na het drinken van Oostenrijkse wijn. De Rotterdamse Keuringsdienst zei dat de besmette wijn alleen riskant was indien het dagelijks in grote hoeveelheden werd gedronken. De miljoenen liters die in Oostenrijk in beslag werd genomen,werd in de winter ingezet als super-ontdooier. De glycolwijn, bleek namelijk een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief voor strooizout, dat de diensten openbare werken in Oostenrijk jaarlijks met circa 42.500 ton ter beschikking moeten stellen voor de vorstbestrijding. Als gevolg van dit schandaal kwam er een strenge wijnwet en waren de meeste wijnboeren er van doordrongen dat focus op kwaliteit de enige mogelijkheid was om weer serieus genomen te worden in de wijnwereld. Even mijn filmpje aanpassen want dan weet ik dat het 1985 was!
Zoals op de foto’s is te zien zijn we ook in Liechtenstein geweest, daar kan je de Rijn zien, maar zo waren we ook de grens bij Oostenrijk geweest en hadden aldaar wijn gekocht, die nadien, toen wij ze beneden op het terras wilden gaan nuttigen, deze werden ingenomen door de campinghouder en kregen op drie ingenomen Oostenrijkse wijn 4 of 5 flessen Zwitserse wijn terug en dat herhaalde nog eens, want we hadden nog meer flessen, dus dat was geen verkeerde ruil.

We waren ook in Zürich geweest waar ze zo grappig vliegveld hadden, aldaar trof ik bij toeval ook een bekende meneer kennen die nét als Vincent van Gogh een oor miste, oftewel Niki Lauda In Zürich hebben we wezen eten ergens in de stad en hebben er een weinig gewandeld. Het was de bedoeling dat we ons eigen potje zouden koken, en het eerste wat of ik bakte was bijzonder vlees, een soort van plakken als rollade en heerlijk. Toen ik die trachtte weer te kopen zat ik met schenkel in mijn maag, niet wetende destijds dat die slechts goed is voor soep en vanaf dat moment bliefde H.T. alleen nog maar in restaurantjes te gaan eten, dus kwam de kostprijs dermate hoger te liggen en de ƒ3500,= die ik eerder had berekend moest nadien nog zo’n ƒ1500 aan benzine en eten worden bijbetaald, achteraf denk ik dat H.T. door de vakantie wat rijker is geworden.

Het zal een van de laatste dagen zijn geweest dat we in Zwitserland reden en we een plek passeerden waar een fabriek stond en schuin tegenover dat een Café Restaurant en wij waren van zinnen daar te gaan eten. Het eten, de pizza’s die we hadden besteld lieten nogal lang op zich wachten, dus ik keek even rond en vond een goed gecamoufleerde jukebox en had er wat geld ingegooid. H.T. werkte bij platenmaatschappij CBS in Haarlem dus die wist alles van muziek af en ik zei welke nummers ik had ingedrukt en het was allemaal Top 40 maar H.T. dacht dat ik een grapje maakte en dacht dat er wel hoem-pa-pa muziek zou komen en keek met grote ogen stomverbaasd toen het wel degelijk Top 40 bleek te zijn.

Onderwijl stroomde de fabriek leeg en kwam er een hele kudde mensen binnen wat ik maar bar gezellig vond, H.T. daarentegen niet, maar dit had ook te maken met H.T. zijn tanden die in een niet al te beste staat waren en hij zich voor schaamde. 

De pizza’s werden geserveerd door een kok met koksmuts op, ontbloot bovenlijf en korte broek, en aan zijn tatoeages was duidelijk dat hij op de grote vaart had gezeten. H.T. en ik trachtte door de Pizza’s te komen maar of de messen waren bot of de pizza’s hadden te lang in de oven gelegen.

De kok zag ons stuntelen en vroeg: Nicht gut? Liep de keuken weer in en kwam met een draaiende motorzaag terug, wat zeer vermakelijk was, vooral toen hij het gas nog eens opendraaide. De halve kroeg lag dan ook in een deuk van de lach en even later haalde de kok de borden weer op en binnen een half uur hadden we twee nieuwe pizza’s die wel te doorsnijden waren en bovendien ook nog heel lekker waren.

(Visited 13 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de hemel is wél bier ! © 2014 Frontier Theme