Van Duinkerken naar de overkant

’t Was heel mooi weer

Mijn pa zat meestal aan het roer… och en veel hoefde hij niet te doen dan slechts te kijken waar of we naar toe gingen want de Zuidermaat was uitgerust met een automatische helmstok en een Decca.
Dat laatste apparaat was een computer waar een route van boei tot boei kon uitstippelen. Ongeacht mijn vader op zijn leeftijd nog een curces kust- en oceaannavigatie had gedaan, mocht ik maar graag toezien hoe of een route op de kaart werd uitgestippeld met behulp van een parallelliniaal en dus werd niet alleen het koken aan mij uitbesteed, maar zette ik de vaarroute en programmeerde de Decca.

Wat voel je je dan ineens klein

Dit was geen kleine jongen, op de terugweg, toen het overigens fiks stormde, kwamen we nog veel grotere jongens tegen en die tot onze stomme verbazing de vaarroute aanpaste aan onze 12 meter klomp en ons aan achterzijde passeerde.

Vergeet ik haast nog… toen we nabij Duinkerken kwamen hadden we koeien op zee: Brulboeien! Grappige dingen zijn dat, d’r zat een balg in de boei, die wanneer deze door de golfslag zakte in het water een “Boooeh” gaf.

Nee, dit is geen varend radioschip maar een lichtschip. Leuk type, daar is uw Redder aan boord!

Terwijl ik drukdoende aan het koken was, riep mijn pa me boven te komen. Wat is er, vroeg ik hem?
Hij wees vooruit en vroeg me wat of dat was. We hadden een zee gelijk zo glad als een spiegel, maar 500 meter voor de boeg ging het water rumoerig heen en weer. Dat was raar? Dat is een zandbank, zegt mijn pa… gaat dat wel goed? Dus ik snel onderdek en kom met de kaart weer boven en zeg dat er met het tij we nu hebben twee en een halve meter water hebben. Kun je het voorstellen, van 30 meter diepte ineens een een zandbank? De dieptemeter stond zoals gewoonlijk aan, en die gaf even een schrille fluit, toen die ineens van ±30 meter diepte naar 2.50m ging. Rare gewaarwording.

(Visited 43 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de hemel is wél bier ! © 2014 Frontier Theme