Een krachtige boodschap voor jongeren

37% van de Nederlandse jongeren die psychische klachten hebben, praat daar niet over – zo blijkt uit onderzoek van Newcom. 3FM Tussenuur en Mind Young organiseren deze week daarom de allereerste #open-up week. Het doel: meer openheid over psychische problemen onder jongeren. 

En hoewel Mirjam Giphart geen jongere meer is, voelt ook zij zich geroepen om haar verhaal te delen. Het dringende advies van een ervaringsdeskundige aan iedereen die kampt met psychische klachten. 

Ik spreek Mirjam Giphart terwijl ze in de trein zit. “Maakt niet uit – als we het dan toch over #open up hebben”, zegt ze laconiek. Giphart is actrice en brengt haar eigen psychische aandoening op het toneel. Erover praten is ze dus wel gewend.

Wat was voor jou de reden om mee te doen aan het #openup project?
“Er ligt een enorm stigma op psychische problemen, dat versterkt wordt door het voortdurend over ‘de verwarde man’ te hebben. Dat is niet terecht: maar 30% van die zogenaamd verwarde mannen heeft daadwerkelijk een psychische aandoening. Ik werk als ervaringsdeskundige in de GGZ en acteur. Via die weg spreek ik over mijn suïcidaliteit, omdat het in de GGZ heel lang not done was om daarover te praten. Dan wordt er eigenlijk een stuk van je ontkend. Vorig jaar heb ik daarom de hashtag #praaterover geïntroduceerd.

Bekijk de website van mijn buurvrouw!

(Visited 17 times, 1 visits today)
Updated: 01/07/2017 — 07:33

1 Comment

Add a Comment
  1. 't Zingend Voske

    In 1997 kwam mijn verleden onaangekondigd bovendrijven en was in 1993 tot geloof gekomen. Ik zocht mijn broeders en zusters op in de hoop dat ik mee kon praten maar daar was geen schijn van kans van, niet wetende dat mijn destijds zieke moeder die een gesloten pathologische narcist bleek te zijn, de oudste had ingelicht dat ik niet deugde, dat is de manier van narcisten om je te claimen voor hunzelf. Die willen niet dat je vrienden en/of vriendinnen hebt want stel nou dat er een koektrommel op tafel staat, dan betekent dat de narcist daarom een koekje minder krijgt als er een vriend/vriendin bij is.
    De Evangelische Maranatha Gemeente die gehuisvest is in de Groenelaan in Beverwijk en waar of ik sinds 1995 trouw kwam, riep op tot haar bezoekers om mij finaal te negeren. Deze mensen noemen zich je broeders en zusters, verder had ik niemand om mee te praten en kwam terecht in een vicieuze cirkel waardoor ik zwaar depressief werd en toen ik van zinnen was mijn leven te beëindigen en mijn persoonlijke spullen begon weg te geven stonden de meesten spreekwoordelijk in rijen van drie voor mijn deur en begeerden zonder te vragen waarom mijn spullen. Mijn moeder is begin dit jaar overleden, ze zou in haar ziekte, want zo noem ik het, nooit verklaren dat ze altijd loog, nu doet ze dat niet meer want in de hemel is alles volmaakt, daarom kon ik haar ook vergeven. Maar de manier zoals mijn broeders en zusters me hebben behandeld zou eigenlijk onvergeeflijk moeten zijn, omdat ze hebben bewerkstelligd dat ik niet alleen buiten het gebouwtje werd geweerd, maar iedereen die het maar wilde horen leugens uitbraakte waardoor ik door de meeste broeders en zusters met de nek wordt aangekeken. Narcisme en dus ook pathologisch narcisme bestaat niet in hun ogen en omdat zij dus ook ziek zijn, omdat ze de leugen méér lief hebben dan de Waarheid Die is in Christus Die ze alle dagen kunnen vragen, heb ik hen ook maar vergeven, immers heeft de Heere Jezus hun zonde eender gedragen aan het vloekhout op Golgotha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de hemel is wél bier ! © 2014 Frontier Theme